Efecte de plata

 

Sunt reprezentate de cec-uri sau bilete la ordin. Fereastra permite alegerea intiala a tipului de efect – de plata sau de incasat. Se va preciza apoi nr. document, tip document (CEC sau bilet la ordin), data emiterii, data scadentei, contul debitor, contul creditor, cod cont bancar (se poate face o numerotare a bancilor prin care se atribuie un nr de ordine pentru fiecare banca, in dosarul conturilor bancare). Se alege contul bancar din care se face plata, banca, se completeaza valoarea, partenerul – din dosar parteneri, si se ofera eventuale explicatii in campul dedicat.

 

introducere_efect

 

Se apasa butonul Alege factura care va permite selectarea acesteia din lista facturilor introduse pentru partenerul respectiv.

Daca valoarea introdusa este egala cu suma de pe factura, atunci suma ramasa de justificat in partea dreapta este 0.

Automat se genereaza si nota contabila – se vizualizeaza prin click pe operatii contabile.

 

 

Dosar efecte de platit/incasat

Cuprinde toate CEC-urile si biletele la ordin emise/incasate.

Partea de sus a ferestrei ofera posibilitatea de filtrare dupa nr. doc, partener, explicatii, data, apoi se poate selecta spre vizualizare dupa tipul efectului doar cele de plata sau cele de incasat.

 

Tabelat vor fi cuprinse informatiile: nr. efect, tip efect, data scadentei, data emiterii, valoarea, doc. justificate, ramas de justificat, banca, partenerul, explicatiile, anul, luna, saptamana si ziua scadentei, precum si conturile de debit si credit.

 dosar_efecte

 

Un aspect foarte important pentru Smartis este posibilitatea de a emite sau receptiona un efect fara a preciza pe moment documentul corespunzator. Acest lucru este semnalizat prin ramas de justificat, oferind practic libertatea de a reveni pe inregistrare si a justifica ulterior efectul si in acelasi timp ajuta la tinerea unei evidente in program a tuturor inregistrarilor.

 

Pe langa evidenta tututor efectelor, in acest dosar se pot genera notele contabile aferente din butonul din dreapta sus a ferestrei.

Daca efectele au fost inchise cu facturi corespunzatoare, atunci sumele din coloana  ramas de justificat sunt „0”. Daca insa se emite un bilet la ordin si nu se inchide nicio factura corespunzatoare, atunci acest lucru este semnalizat in coloana ramas de justificat exact cu suma inscrisa in acel efect.

Partea de jos a ferestrei ofera posibilitate de a tipari in functie de tipul ales de grupare raportarilor  – zi/saptamana/luna/an. Tot aici se regaseste bifa pentru efecte docontate – aplicarea ei va afisa toate efectele emise si introduse in sistem. Efectele inregistrate pe note contabile in modulul contabilitate (ex: cele care au venit „la plata”) vor disparea din afisarea implicita din dosarul de efecte, ele putand fi vizualizate doar in acest „istoric” al efectelor deconate.

 

Afisarile cu galben semnalizeaza efectele scadente in ziua respectiva de lucru. Astfel operatoului ii va fi mai usor sa identifice si sa nu „rateze” un astfel de efect.

 

Pagina Analiza pivot efecte afiseaza intr-un sistem pivotant diversele scadente de plata sau de incasat pe ani, luni, saptamani. Se pot trage spre vizualizare oricare din coloanele propuse: luna, saptamana, ziua scadenta, valoarea justificata, ramas de justificat, partener samd.

 

analiza_pivot

 

Acest dosar ajuta si la relationarea cu dosarul clientilor datornici, respectiv si cel al furnizorilor neachitati. Afecteaza evidenta pe facturi in acesti dosare.