Pontare 

Partea generala de pontare va cuprinde mai multe submeniuri din SMARTIS:

  • Pontaje propriu-zise
  • Concedii medicale
  • Concedii de odihna

 

Pontaje

Fereastra se prezinta sub forma unui tabel in care sunt inregistrati toti angajatii firmei si pentru fiecare in parte, corespunzator, zilele care urmeaza a fi pontate.

Partea de sus cuprinde si optiunea de cautare prin filtrare dupa nume si prenume, marca sau compartiment, sau de afisare pe compartimente. Aplicarea bifei pentru pontaj oficial va permite ca la listare (urmatorul buton) sa fie afisate doar pontajele conform normei de lucru. Butonul listeaza va afisa un tipizat care contine informatiile introduse in pontaj.

 

Fereastra Pontaje cuprinde 3 pagini: Pontaj detaliat, pontaj sumar, pontaj ore speciale.

 

Pontaj detaliat – este pontajul uzual in care se introduc orele lucrate de fiecare angajat.

In dreptul fiecarui salariat, seful de departament sau persoana care are drepturi de pontare, va trece corespunzator numarul de ore pe care le-a lucrat. (limita maxima, normal, fiind 24 de ore).

Se completeaza numarul de ore lucrate, dar si situatiile diferite de programul normal de munca. O legenda a acestor situatii cuprinde: Co – concediu de odihna, Bo – concediu medical, I – invoiri si concediu fara plata, L – liber, So – somaj tehnic, N – absente nemotivate, Delegatie, Zile de nastere copil, Zile pentru casatorie, Zile pentru decesul in familie, Recuperare, semnalizate si prin culori diferite in tabel. Pentru toate aceste “culori” din tabel, pentru care exista o pontare (de obicei 8 ore), angajatul beneficiaza de anumite drepturi salariale.

 legenda

Daca pontajul nu este blocat (se blocheaza/deblocheaza prin click dreapta – (de)blocheaza pontaj), se pot aduce unele modificari pentru pontajele deja realizate, astfel:

-    Somaj tehnic – (SO), poate fi sters si pontat altfel

-    Invoire  - (I) poate fi stearsa si pontata altfel

-    Nemotivat – (N) poate fi sters si pontat altfel

Nu pot fi sterse din tabel concediile medicale (Bo) si nici concediile de odihna (Co)  (ele nici nu pot fi introduse aici direct).

Daca se doreste realizarea rapida a pontajului pentru toti angajatii firmei, se poate apasa butonul genereaza pontaj care va completa automat, pe norma stabilita in partea de salarizare (8 ore de obicei), pontajele pe toata luna.

pontaje

Unui salariat i se poate sterge apoi, pentru fiecare zi, pontarea, pentru a fi completat altceva - zilele unde nu exista pontare se transforma in zile nerezolvate la capatul tabelului, ele fiind "rezolvate" din meniul zile nepontate.

Pentru aplicarea modificarilor asupra pontajului se va apasa Recalculare pontaj – va fi semnalizata printr-o bara de progres, pentru a sti cand recalcularea este completa.

 

Pontaj sumar – calculeaza totalurile orelor lucrate de angajati, de la norma de lucru, ore noapte, total la 15 zile, total ore pana la zile lucrate si nelucrate, cate reprezinta ore speciale samd.

 

Pontaj ore speciale – face referire la zile de nastere pentru copii, la zilele de casatorie, deces, recuperare, delegatie.

 

 

Zile intreruperi

Se prezinta sub forma unui centralizator zile intreruperi, pentru toti angajatii, pe toate lunile din anul in curs, cu totaluri si detaliere pe fiecare luna in parte. (vor fi cuprinsi si angajatii care au plecat intre timp din firma).

 

Dosar zile nerezolvate

 

De aici se pot introduce invoiri, somaj, libere. Vor fi afisate zilele nerezolvate pentru luna in curs.

Fereastra cuprinde: marca, CNP, nume si prenume, compartimentul, total ore lucrate, total zile lucrate, total zile nerezolvate, iar in partea dreapta sunt trecute zilele (calendaristic si ca zi de saptamana).

 

Din butoanele din partea de jos a ferestrei se pot aplica diverse situatii pentru aceste zile nerezolvate: Somaj tehnic, Liber, Invoiri si Concediu fara plata, Absente nemotivate.

 zile_nerezolvate

Se alege un angajat, apoi in partea dreapta se selecteaza (fie cu CTRL, fie cu Shift – modalitatile clasice de selectie) zilele care vor fi “justificate”  - fie considerate somaj, fie liber, samd. Pe masura ce zilele respective vor fi rezolvate, ele vor disparea din acest doasar, regasindu-se din nou in partea de pontaj.

 Daca, de exemplu, operam ca "absente nemotivate" cele 6 zile, ele apar acum in pontaj cu semnul corespunzator (N).

zile_nemotivate

Pontaje ore regie/ ore acord

 

Adauga pontaj ore regie/ ore acord

Partea de sus a ferestrei contine un camp editabil de observatii si data. Butonul Adauga trimite la dosarul de personal de unde se va selecta angajatul pentru care se realizeaza pontarea respectiva.

Prin validare a alegerii se “trag” in tabel informatiile corespunzatoare angajatului, dar si numarul total de ore pontate. In continuare se pot edita ore regie, ore acord, tarif ore acord si sume acord (ultimele in directa dependenta). Se salveaza din butonul din partea de jos impartirea din totalul orelor pontate in ore regie si ore acord.

 regie_acord

Dosar Pontaj ore regie/ ore acord – prezinta toate pontarile in regie sau ore acord precum si posibilitatea de adaugare, modificare si stergere, dar si exportul in Excel.

 

Concedii medicale/Dosar concedii medicale

Pagina afiseaza in mod tabelat toate concediile medicale corespunzatoare angajatilor firmei in decursul anului. Informatiile prezentate sunt Compartiment, marca (), nume si prenume, cod indemnizatie, seria, nr. certificat, luna, de la, pana la, zile suspendare, total CM, lucratoare, nelucratoare, total indemnizatie, angajator, asig. Sociale, cod urgenta, cod boala, bifarea “ïnitial”.

Partea de jos a tabelului permite prin butonul adauga, introducerea unor noi concedii medicale. Click pe adauga – se deschide o fereastra in care se completeaza: marca (editabil sau din dosar angajati), angajatul (din dosar salariati); daca este un angajat mai vechi in firma, automat vor fi trase in tabelul din dreapta si ultimele 6 luni pentru baza de calcul a CM. (daca luna de lucru este octombrie, atunci in tabel vor fi afisate veniturile brute din septembrie pana in aprilie);

concediu_medical

Se completeaza in continuare codul de indemnizatie (tipul bolii – exemplu: 01), denumirea bolii (ex: boala obisnuita), din dosar indemnizatii. (vezi dosar indemnizatii din contributii/indemnizatii). Automat va fi preluat si procentul corespunzator indemnizatiei (01 – procent 75%).

Se inregistreaza serie certificat, nr. certificat, de la (data), pana la (data), cod urgenta (daca a fost cazul). Dupa inregistrarea datelor calendaristice, programul realizeaza calcule privind:

  • Total zile CM – din care lucratoare  (ex – 8 zile), nelucratoare(ex – 4 zile )
  • Indemnizatiile suportate de angajator – nr zile (ex – 5 zile) din care lucratoare (ex –3 zile)
  • Indemnizatiile suportate de asigurarile sociale – nr zile (ex – 7 zile) din care lucratoare (ex – 5 zile)

ad_mod_bo

Se calculeaza automat din tabelul veniturilor si a zilelor lucrate o medie zilnica (raport intre veniturile realizate si zilele lucrate pe ultimele 6 luni). Acestei medii i se aplica procentul corespunzator pentru codul de indemnizatie. Daca salariatul este nou introdus in Smartis, vor fi completate manual, corespunzator cu zilele lucrate in luna.

Tot in partea de jos a ferestrei se regaseste butonul pentru “tiparire”, care deschide tipizatul Calcul concediu medical care prezinta informatiile despre angajat, boala, numarul de zile de concediu, precum si modalitatea in care se realizeaza calculatiile pentru plati. (prezinta media zilnica a bazei de calcul, cuantumul zilnic al indemnizatiei asig. soc., indemnizatia de asig. soc., contributia angajatorului).

Daca s-a inregistrat un concediu medical pentru un angajat, in meniul concedii medicale, atunci acest lucru se va reflecta si asupra pontajului, zilele respective fiindu-le aplicat BO.

bo_pontaje

Daca se sterge un concediu inregistrat, pe zilele respective in pontaj nu va mai fi afisat nimic si corespunzator, acele zile devin “nerezolvate”, si asupra lor va trebui revenit fie cu o pontare, fie cu alta specificatie. (se vor regasi in dosar zile nerezolvate din pontaje).

 

Concedii de odihna

 

 Adauga concediu de odihna colectiv

Fereastra permite adaugarea pentru mai multi angajati simultan. Tabelat sunt prezentate: marca, nume si prenume, compartiment, nr. zile CO, nr. zile CO repartizat, nr zile CO ramase. Se selecteaza unul sau mai multi angajati si se introduce in partea de sus a ferestrei data inceperii si data incetarii concediului, se salveaza, si apoi se poate reactualiza dosarul de CO.

 co_colectiv

Ajuta si in momentul in care se doreste acordarea de CO unui intreg compartiment – se selecteaza din coloana corespunzatoare Compartimentului doar cel care intereseaza, si astfel se aplica tuturor angajatilor din compartiment.

 

Dosar concedii de odihna

Prezinta situatia concediilor de odihna, pentru fiecare angajat:  nr de zile totale posibile de CO, nr de zile repartizate din CO si numarul zilelor ramase. Partea dreapta a ferestrei prezinta situatia detaliata a fiecarui Co pentru fiecare angajat in parte.

dosar_co

 

Partea de jos a ferestrei permite introducerea unui concediu de odihna individual, prin apasarea butonului Adauga. Informatiile ce vor trebui completate sunt: de la – pana la, nr. zile de concediu, angajatul care deserveste postul pe perioada CO.

Pentru a putea fi adaugate zile de CO, angajatul trebuie sa aiba nepontata perioada corespunzatoare si automat ea va fi completata acolo.

 

co_pontaj

Din aceasta fereastra pot fi introduse si concedii programate pentru perioade viitoare, chiar pe luni inainte, conditionat de pozitionarea pe luna corespunzatoare. (ex: fiind in luna aprilie si intentionand sa se introduca un CO pentru luna iunie, se schimba luna de operare in Smartis si apoi se introduc datele)

 

Calcul concedii de odihna

Fereastra afiseaza luna de lucru selectata de utilizator si prezinta calculatia concediilor de odihna. Partea de sus prezinta nr de zile lucratoare din luna si permite alegerea unei modalitati de rotunjire (default rotunjire la unitate).

calcul_co

Contine, in mod tabelat: marca, nume si prenume, compartiment, nr. zile CO (cate zile de concediu a luat respectivul angajat in luna curenta), media pe 3 luni, media luna curenta (mediile se calculeaza ca raport intre salariu si numarul de zile lucrate), valoare indemnizatie CO (va fi calculata automat ca rezultat al inmultirii intre nr de zile CO si medie), valoare alternativa. Campul pentru valoarea indemnizatiei CO este editabil, ea putand fi modificata in functie de cat se doreste a se plati (dar nu mai putin decat prevede legea).

Dupa ce se opereaza modificarile corespunzatoare, se apasa Salveaza. Acum se poate vizualiza respectivele calcule si in partea de centralizator concedii de odihna.

 

Centralizator concedii de odihna

Cuprinde, in partea de sus posibilitatea de filtrare, cu optiuni filtru dupa nume, prenume si CNP.

Tabelat sunt prezentati angajatii si concediile de odihna corespunzatoare. (Un angajat poate sa apara de mai multe ori, in functie de cate CO a luat.)

centr_co

In pagina centralizator zile sunt prezentate, in coloane: marca, nume si prenume, compartiment, de la – pana la, total zile, nr. zile CO, luna, anul.

In pagina centralizator indemnizatii CO sunt prezentate, in coloane: nume si prenume, compartiment, luna, anul, valoare indemnizatie, nr. zile CO, baza 3 luni, nr. zile 3 luni, baza luna curenta, nr.zile luna curenta, media pe 3 luni, media ultima luna, valoare achitata si avans. Pagina indica sumele pe care angajatul le primeste pentru zilele de CO pe care le-a avut.