Sectia CNC

 

Stare masini

Fereastra se refera la utilajele automate de prelucrare si la starile lor la un anumit moment – prelucrare, pauza generala, reglare, lipsa energie electrica, pauza de masa etc.

In tabel sunt prezentate urmatoarele coloane: utilaj/masina, operator, tip operatie, cod reper, reper/articol, data, ora de inceput, cod comanda, timp unitar, timp masina.

 

stare_masini

 

Pentru orice masina se va vedea in partea de jos fiecare articol care urmeaza in productie – coloana prioritate stabileste ordinea de intrare pe masina. In tabel sunt prezentate articolele cu aceste prioritati, cu detaliile corespunzatoare: cod comanda, articol, cantitate, timp estimat, lucrarea, data si ora.

In partea de sus a ferestrei exista posibilitatea de a modifica starea, care va deschide o fereastra in care se pot schimba anumite informatii pentru o masina, de la starea actuala  la noua stare (tip operatie, reper, cod comanda, timp masina/reper, timp unitar/reper, cantitate, ora de inceput, ora de inchis, operator si observatii). In momentul validarii se modifica automat si starea masinii respective.

 

modifica_stare

 

De asemenea, in partea dreapta sus se gaseste butonul de refresh, care prin apasare va face o noua verificare a starii de fapt a masinilor.

Click dreapta in tabelul principal ofera posibilitatea de a anula starea curenta a unei masini.

  


 

Programe/tehnologii CNC

In aceasta fereastra se regasesc toate comenzile (in tabelul din partea superioara, unde tabelat se gasesc informatiile: cod comanda, data lansarii, denumire articol, sectia si cantitatile).

Se poate cauta o comanda cu ajutorul filtrului, avand optiunile de filtrare dupa nr. comanda, denumire articol sau sectie.

Partea de jos ofera posibilitatea de  a adauga sau modifica, pentru una sau mai multe comenzi, tehnologia sau programul. Click pe butonul alocat si apoi se poate nota, in format text, tehnologia sau programul aferent, iar in final se va salva informatia adaugata.

  


 

 

Situatii prelucrari CNC

In partea de sus a ferestrei se adauga in campurile text informatiile: masina, tip operatie, prelucrare, oerator, tura de lucru, si data: de la - pana la.

 

situatie_prelucrari

 

Pagina Prelucrare/Reglare

Prezinta, in functie de datele stabilite (de la – pana la), toate lucrarile pe care le fac masinile pe acea perioada. In tabel sunt astfel trecute: masina, tip operatie (reglare, prelucrare etc), cod desen, articol/reper, operator, tura de lucru, data, cantitatea, cantitatea neconforma, norma minima, realizat, timp masina, ora de inceput/sfarsit, cod comanda, raport si verificat CTC, data CTC, observatii. Practic, este un centralizator al tuturor operatiilor pe care le fac masinile pe perioada solicitata de operator.

Partea de jos a ferestrei cuprinde butoanele pentru calcul prelucrare (folosit dupa introducerea perioadei de analizat), tipareste A4, comanda, validare CTC (deschide o mini-fereastra – piese neconforme – care deja contine pentru operatiunea respectiva nume operator, schimbul, nume articol, data, numarul de repere executate; se va completa numarul de repere neconforme, precum si observatiile pentru aceste piese). Dupa salvare, informatiile CTC vor aparea in tabelul principal.

 

prelucrare_reglare

 

Fereastra mai prezinta posibilitatea de a realiza Exportul in Excel, sau de tiparire.

 

 

Pagina Prelucrare/Reglare/Timpi inactivi

Prezinta, in functie de datele stabilite (de la – pana la), si timpii inactivi, pe langa cei de prelucrare si reglare.

 timpi_inactivi

 

Pagina Centralizator timpi pe comanda

Prezinta, in functie de datele stabilite (de la – pana la), pentru fiecare comanda in parte, toti timpii de executie necesari in ceea ce priveste operatiunile CNC.

 

 

Pagina Analiza CNC

Aici este vorba un centralizator pe baza de coloane-pivot, operatorul putand sa aleaga elementele pe care doreste sa la vizualizeze. Toate informatiile cu privire la CNC sunt adunate si analizate in functie de raportarile pe care vrea operatorul sa le vada.

 situatie_prelucrari

  


 

Rapoarte CNC

Prima pagina se refera la Repartitia operatiilor realizate raportate la total timpi de productie, prezentand in tabel timpii: pauza generala, prelucrare, reglare iar in figura repartizarea procentuala a acestor timpi.

 

rapoarteCNC

 

Raportul reperelor prelucrate in luna grupate dupa utilajul CNC – in tabel sunt prezentate articolele realizate si cantitatile in care au fost ele produse pentru luna in curs.

Raportul reperelor prelucrate in luna grupate dupa operator – in tabel sunt prezentate articolele realizate, cantitatile si timpii de executie pentru fiecare, in ordinea alfabetica a operatorilor pe masinile respective.

Total timpi prelucrare pe operatori – in tabel sunt trecuti toti operatorii pe masinile CNC, si corespunzator pentru fiecare nume, numarul de minute pe care le-au utilizat pentru prelucrari in luna respectiva.

Total timpi reglare pe operatori - in tabel sunt trecuti toti operatorii pe masinile CNC, si corespunzator pentru fiecare nume, numarul de minute pe care le-au utilizat pentru reglari in luna respectiva.

Partea de jos a ferestrei ofera posibilitatea de a tipari graficul aferent fiecarei pagini sau de a tipari tabelul corespunzator.

 


 

Incarcare masini

Pagina se prezinta sub forma unui tabel, in care sunt trecute informatii cu privire la starea si operatiile masinilor. Vizualizarea poate fi in functie de grupare dupa sectie/utilaj, dupa cod comanda, dupa lucrare, sau data/utilaj. Filtrul de cautare din partea de sus permite filtrari dupa sectie, utilaj/masina, numar comanda, lucrare sau observatii.

In tabel sunt prezentate: denumire utilaj/masina, sectia, prioritatea, articolul, cantitatea, canditatea prelucrata, timpul estimat, lucrarea, data si ora.

  incarcare_masini

 

Din partea de jos a ferestrei se pot modifica sau sterge incarcarile din tabel, sau se pot adauga noi incarcari – caz in care se deschide o mini-fereastra unde se completeaza: cod bare comanda, cantitatea, timp propus, utilaj, sectia, articol/reper, observatii prelucrare, data si ora programata, alte observatii, prioritatea (se refera la ordinea de intrare a articolelor de prelucrat pe masina).