Structuri/Norme de consum -  aici vor fi precizate informatiile legate de structura, alcatuirea unui produs, precum si cele privitoare la cantitatile din fiecare element component.

 

 

Adauga structura produs/norme de consum

 

Se refera la produsele care au un anumit proces de fabricatie si contin mai multe elemente.

Fereastra cuprinde: cod articol – se va alege din dosar articole, automat fiind completata si denumirea Produsului finit/ Semifabricat, codul de desen, sectia/locatia de munca.

 adauga_structura

 

De asemenea, foarte importanta este precizarea daca respectivul articol va fi „produs pe stoc” sau nu, fiind aplicata bifarea corespunzatoare.

Articolele care au o structura arborescenta pot fi sau nu stocabile. De la magazie de exemplu nu poate fi „ridicat” un ansamblu care intra in componenta unor produse din comenzi individuale, cu specificatii diferite. Astfel, un ansamblu nu va exista in magazie (el nu se face pe stoc, chiar daca este la randul sau parte componenta a altui produs), doar componentele pentru realizarea lui se vor regasi pe stoc. De asemenea, pentru articolele care nu se regasesc in dosar ca avand structuri de produs, programul stabileste automat marcarea lor ca si materii prime.

 

Produsele care nu au structura sunt cele care sunt cumparate ca atare, ele regasindu-de in stoc pentru a intra in componenta altor produse. Din produsele ce au o structura, unele din ele, fiind utilizate mai des, pot fi stocate, lor aplicand-se bifa de „stocabil” (diverse flanse, tije, dopuri).

 

Exista posibilitatea de a adauga din alta structura, cu click pe butonul corespunzator – se va deschide centralizatorul structurilor de produs din care se va putea selecta structura dorita pentru „clonare”. Odata adusa in fereastra, asupra ei se pot aduce modificari sau se pot adauga noi pozitii, in functie de articolele dorite. Chiar daca s-a adaugat o structura, asupra ei se pot aduce modificari (se poate sterge un anumit produs sau o cantitate se poate modifica), si in acelasi timp se pot adauga pozitii noi pe langa cele importate.

 adauga_din

 

De asemenea, se poate adauga direct cate o pozitie prin care se opereaza asupra acelui articol. Prin adaugarea unei pozitii, trebuie completate coloanele corespunzatoare: cod articol si denumire articol (din dosar articole), cod desen, norma unitara (numar) si greutatea si eventualele observatii.

 

Dupa completarea tuturor acestor informatii, se poate salva structura/norma de consum, si vizualiza respectiva structura in dosarul structuri produs/norme de consum.

Un produs P1 odata introdus intr-o structura S1 va fi preluat automat daca la la randul sau S1 face parte dintr-o structura S2. Astfel, in structura arborescenta a produsului S2 se va regasi si produsul P1.

  


Dosar Structura produs/ norme de consum

In aceasta fereastra se regasesc produsele cu toate structurile utilizate in firma.

Partea de sus contine un filtru care permite identificarea mai rapida a unui anumit produs, cu optiuni de filtrare dupa denumire produs, cod articol, cod desen/STAS, observatii.

 

In tabel se regasesc produsele cu informatiile introduse in pagina de adaugare structura: cod articol, denumire, cod desen/STAS, stocabil, validat, operator, ora si data operarii, nr. tehnologie, timp (minute si ore – se refera la timpii de asamblare finala a pieselor componente; in tabelul de jos sunt trecuti toti timpii corespunzatori pentru fiecare articol in parte), timp de pregatire (minute si ore), operator, ora si data normarii.

 

click dreapta

 

Click dreapta in tabel ofera o serie de optiuni:

  • Valideaza structura – prin aceasta operatiune, o structura nu mai poate fi modficata sau stearsa decat de persoanele care au anumite drepturi de utilizare in Smartis;
  • Anuleaza validarea structurii – prin aceasta operatiune, structura revine la starea in care poate fi modificata;
  • Adauga in lista de produse stocabile – prin aceasta operatiune, pozitiile selectate isi schimba statutul si devin „stocabile”, lucru semnalizat prin aplicarea bifei in campul corespunzator din tabel;
  • Cloneaza structura – deschide o noua fereastra de adaugare de structuri in care in tabel se afla deja structura „importata”. Asupra ei se pot aduce modificari pentru a crea o noua structura; 
  • Adauga in istoric – va trimite respectiva structura intr-un dosar unde se regasesc structurile care nu mai sunt utilizate; 
  • Aplica sablon de urmarire a productiei – se deschide mini-fereastra din care se poate selecta codul si numele sablonului din dosar sabloane de urmarire a productiei. 

 

In partea de jos a ferestrei sunt pagini care ofera informatii detaliate in legatura cu structura fiecarui produs selectat.

Astfel, prima pagina – structura din relatia directa, prezinta elementele principale care alcatuiesc un produs. (ex: un suport ventil zincat va avea in structura din relatia directa suportul ventil nezincat si zincarea).

 

structura_relatie_directa

 

Un filtru poate sa aiba 16 elemente care se afla in relatie directa, fiecare din aceste elemente putand fi la randul lor „parintele” unei ale structuri care sa aiba in componenta diverse alte produse. In momentul in care se lanseaza productia pentru un astfel de filtru, numarul materialelor pentru consum afisate (extrase din structuri si norme) poate sa difere, fiind incluse produsele ce au deja o structura, dar si cele componente.

 

Pagina structura arborescenta ofera posibilitatea de a vedea toate nivelele din componenta unui produs. Se poate merge pana la ultimul nivel de produs. Aici sunt prezentate si normele unitate, norma parinte, nr. tehnologie, total timpi in ore si minute, precizarea daca articolele componente sunt sau nu materii prime si de asemenea daca sunt sau nu stocabile.

 structura_arb

 

Partea de jos ofera posibilitatea de a compacta sau de a expanda arborescenta, precum si diferite optiuni de printare: tiparire arborescenta – ofera posibilitatea de a tipari intreaga arborescenta a unui produs, detaliat, detaliat/utilaje/operatii/sectii, norme de timp/utilaje, norme timp/operatii, norme timp/sectie. Se poate realiza exportul in Excel sau aplica tehnologii (apasarea butonului va lansa cautarea in program pentru identificarea tehnologiilor solicitate si aplicarea lor pe produsul respectiv), precum si butonul tiparire care deschide un formular tipizat  - fisa limita de consum, unde sunt prezentate tabelat normele unitare pentru fiecare articol component din structura.

 

Structura produs tabelara – in aceasta pagina sunt afisate in format tabelat toate componentele, oferind posibilitatea de ordonare dupa cod, denumire, cod desen, cod articol parinte. Mai sunt prezentate informatii precum nr. tehnologie, norma unitara, norma unitara parinte, total timp (in minute), timp pregatire (min), timp total (ore), timp pregatire (ore), bifarea pentru stocabil, operatorul si data normarii, operatorul, data si ora tehnologiei.

 

 

Pagina sumar semifabricate – prezinta semifabricatele ce intra in alcatuirea produsului si care se confectioneaza in firma, fiind afisate tabelat cu informatiile: cod articol (este inclus si produsul parinte), denumire articol, cod intern/desen STAS, um, cantitatea. Partea de jos a paginii ofera posibilitatea de Tiparire, care deschide un tipizat printabil in format tabelat cu semifabricatele corespunzatoare acelei structuri.

 

Sumar materii prime – prezinta tabelat toate materialele de care firma are nevoie si pe care le cumpara, pentru a realiza semifabricatele care intra in componenta produselor finite (si ele considerate produse semifabricate). Avantajul acestei pagini este reprezentat de posibilitatea de a aranja in tabel informatiile in functie de preferintele utilizatorului (dupa denumire, dupa cod, calitate, cantitati).

Partea de jos a paginii ofera posibilitatea de Tiparire, care deschide un tipizat printabil in format tabelat cu materiile prime corespunzatoare acelei structuri.

 

Tot in partea de jos a ferestrei  se poate preciza cantitatea necesara la aprovizionare, completand campul corespunzator. Se apasa apoi Start prelucrare, care va genera operatiunea de calculare automata a cantitatilor necesare de aprovizionat, inmultind norma unitara cu valoarea introdusa.

(Se selecteaza apoi produsele de aprovizionat si cu click dreapta se realizeaza Exportul in necesarul de aprovizionare, care deschide pagina necesar de aprovizionare. Aici vor fi completate automat nr. de necesar, data, precum si toate informatiile preluate in legatura cu acele produse: cod, denumire, stat, calitate, um, stoc, cantitate de aprovizionat.

Se va putea da inca o data click dreapta si opera eventualele rotunjiri la unitate, astfel incat sa poata fi realizate cat mai usor comenzile catre furnizori. Bineinteles, daca rotunjirea este in minus, se poate introduce valoarea dorita in plus, pentru a asigura cantitatea suficienta din acel produs.

Se introduc toate datele corespunzatoare – sectia/departament, solicitantul, intocmitorul, se completeaza lucrarea/obiectivul si se poatea salva ca necesar de aprovizionare.)

 

Norme de timp detaliate dupa sectii – aici sunt insumate detaliile legate de timpii de lucru pe fiecare sectie.

 

Norme de timp detaliate dupa utilaje – sunt insumate detaliile legate de timpii de lucru pe fiecare utilaj si contine in tabel: utilajul (ex: banc de lucru, strung), total timp (min., ore), timp pregatire (min, ore), total cumulat (ore).

 norme_utilaje

 

Norme de timp detaliate dupa operatii – sunt insumate detallile legate de timpii de lucru corespunzatori fiecarei operatii in parte.

 

Norme de timp detaliate dupa operatii pagina prezinta operatiile ce au loc asupra elementelor ce alcatuiesc un produs, mentionand in coloane: operatiile (ajustare, debitare, gaurire), total timp pentru fiecare operatiune in ore si minute, timpii de pregatire in ore si minute si totalul cumulat in ore.

 

Pagina centralizator tehnologii /norme de timp – aici se regasesc in coloane informatii: sectia (prelucrari mecanice), utilaje (banc de lucru, strung, fus) operatiile (ajustare, debitare, gaurire), total timp in minure si ore.

 

Arborescenta vs Structura tabelara – in aceasta pagina este afisat in partea stanga produsul in structura sa arborescenta, pana la cel mai mic nivel, cu posibilitate de expandare sau compactare, iar in partea dreapta se afla tabelat structura produsului. Avantajul acestui tip de dubla afisare este ca se poate urmari usor un articol din tabelul din dreapta pentru a-i identifica exact locul in structura arborescenta.

 

arborescenta_vs_tabel

 


Centralizator pozitii structuri – in aceasta fereastra sunt comprimate toate informatiile cu privire la structuri; partea de sus ofera un filtru cu posibilitati de filtrare dupa denumire articol, cod articol, cod articol structura, denumire articol structura samd.

Se poate vedea usor cum un articol (ex: bara inox FI18 – in denumire articol) poate sa fie parte in structura a unui numar mare de produse (ex: saiba, mufa rezervor, scaun ventil, tija nivel – in denumire articol structura).

 

centralizator

 

Click dreapta in tabel ofera posibilitatea de modificare a codului de articol, sau a normei unitare (in cazul in care trebuie o cantitate mai mare sau mai mica pentru realizarea acelui articol structura), precum si modificarea sectiei/locului de munca (proiectare, automatizari, prelucrari mecanice).

 


 

 

Istoric structuri de produs/norme de consum

Pagina are acelasi format ca si dosarul structurilor de produs/norme de cosum, diferenta fiind ca aici sunt prezentate structurile care nu mai sunt utilizate de firma. Similar, in partea de sus a ferestrei exista denumirea produselor, iar in partea de jos, tabelat, se regasesc articolele componente.

 

istoric

 

Click dreapta in aceasta fereastra permite scoaterea structurii din istoric, care va trimite respectiva structura inapoi in dosarul de structuri de produs/norme de consum.


Studiu de caz pentru structuri arborescente:

 

In prima imagine se poate observa ca produsul bara alama HEX 30 este parte componenta pentru piulita.

 

structura1

 

A doua imagine prezinta pilulita ca parte din arborescenta incalzitorului pivot.

 

structuri2

 

In cele din urma, se poate vedea incalzitorul pivot facand parte din structura arborescenta a unui regulator. Expandarea structurii merge pana la identifiarea barei initiale.

 

structuri3