Bonuri de predare

 

Fereastra cuprinde:

  • Partea de sus: nr bon de predare, data, genereaza nr. bon de predare, importa din comenzi, bifa pentru tiparire dupa salvare, gestiunea/depozitul destinatie
  • Tabel
  • Partea de jos campurile pentru: gestionar, predator, vizat CTC, intocmit, dispecer, observatii

Operatiunea seamana cu o receptie, dar acum este vorba despre productia finalizata. Articolele intra in gestiune, dupa care pot fi date in consum sau pot fi trimise la vanzare.

 

Bonurile de predare se refera strict la partea de productie raportata. Ele pot fi intocmite doar daca au fost efectuate comenzi din producte si sunt de obicei realizate de sefii de sectie.

In momentul completarii lui, in cadrul nr. bon de predare, el poate fi scris sau generat. In cazul in care se opteaza pentru generarea sa, o mica fereastra de dialog va prezenta un tabel – nomenclator, din care se va alege atributul si seria curenta pentru fiecare in parte. (seria – numarul de ordine la care s-a ajuns pentru atributul respectiv).

 adauga_bon_predare

 

Se completeaza gestiunea in care intra (se alege din dosarul gestiuni/depozite/terti), se trece data predarii. Daca se cunoaste codul de bare, acesta poate fi trecut manual, alaturi de campul corespunzator cantitatii, sau prin utilizarea butonului “Adauga”. Acesta va face trimitere la “Dosar comenzi de productie”, din care se pot selecta 1 sau mai multe comenzi. Valideaza – se revine in fereastra bon de predare/productie raportata, unde acum sunt in tabel si pozitiile alese din dosar comenzi.

 

In tabel se vor vedea cantitatile ramase a fi predate din productie. Pe bonul in lucru se va trece cantitatea care se preda, pretul, daca s-a introdus costul antecalculat in comanda de productie.

 

adauga

 

Daca in dreptul cantitatii se introduce o valoare prea mare, acest lucru va fi semnalizat printr-un mesaj de eroare.  Programul sugereaza cantitatile ramase de predat (daca s-a ales o comanda de 120 de bucati, din care au fost deja predate 100, vor fi afisate acum in dreptul cantitatii doar cele 20 ramase, din care se pot selecta toate sau mai putine, in functie de numarul produselor realizate/predate – sa spunem 19). Daca nu se predau nici acum toate produsele din comanda, se va trece doar numarul corespunzator. Dupa salvare, se va vedea ca in dosarul comenzilor de productie pentru codul de bare corespunzator acelei comenzi au mai ramas de predat 1 bucata din acel produs.

 

De asemenea, cand se va realiza un nou bon de predare pentru comanda respectiva (pe codul comezii), valoarea sugerata pentru cantitate va fi acum 1. Daca in momentul acesta se va incerca introducerea unui nou bon de predare, insa pe o cantitate mai mare decat 1 (ramas), un mesaj de eroare va semnaliza acest lucru, amintind ca se incearca predarea unei cantitati mai mari decat comanda.

 

Pe acelasi cod de bare nu pot fi predate mai multe cantitati pe mai multe pozitii. Pe un bon de predare se poate regasi o singura data o comanda.

 

Importa pret din comenzi – va aloca preturi “trase” din meniul comenzi, va fi pretul pe baza de cost de productie; se poate opta pentru validare nota contabila, care va aloca automat preturile care au fost inregistrate ca preturi prestabilite in nomenclator articole (se va prelua pretul cu care acel articol a mai fost predat din productia realizata – pret prestabilit). Daca insa pe un pret se opereaza si apoi se da validare nota contabila, el nu va mai fi modificat. Practic, doar acolo unde sunt observate valori de pret 0, se va pune in mod automat acel pret prestabilit.

 importa_preturi

 

Butonul de stergere – permite eliminarea unor pozitii in cazul in care au fost adaugate din greseala.

 

De asemenea, nu poate fi efectuata o predare, daca ei nu ii corespunde o comanda, fapt reliefat si de codul de bare (in tabel) care precizeaza despre ce structura este vorba si care este preluat automat in momentul in care este introdusa pozitia respectiva.

 

Contul de gestiune – se va face trimitere la planul de conturi pentru a alege corespunzator unde va intra respectiva pozitie. (in general 345 – produse finite). Daca sunt mai multe intrari, ele pot fi selectate, apoi cu click dreapta se poate aplica pentru toate acelasi cont de gestiune.

Contul de productie – poate fi vorba de 711 – variatia stocurilor, care genereaza venituri din productia realizata.

 operatii_contabile

 

Daca toate campurile din tabel sunt completate, se poate opta pentru “salvare”. Se poate vizualiza bonul de predare, care poate fi si printat.

 

Daca un bon este validat, se poate observa si operatiunea contabila. (ex: debit 346 la credit 711.01).  Pe un bon de comanda se poate face si trimitere catre gestiunea rebuturi – in cazul in care din productia realizata se constata unele defecte sau aspecte care nu sunt conforme cu cerintele solicitate.

 

(Trimiterea la dosar comenzi de productie – se poate vizualiza productia realizata in dosarul comenzilor de productie, introducand de exemplu codul de bare pentru o comanda. Daca este vorba de un produs realizat, el se va regasi in pagina de productie terminata. Se poate intampla ca din cantitatea totala comandata de 120 de bucati, 100 sa fie predate intr-o zi, in gestiunea normala (341 - semifabricate), in alta zi inca 20 realizate dar din care 1 rebut (19 vor fi inregistrate in 341, iar 1 in 346 – produse reziduale). Astfel, pentru comanda respectiva vor exista 3 bonuri de predare, corespunzatoare primei predari, de 100 de produse dintr-o zi, apoi 2 pentru alta zi cand 19 produse au fost trimise in gestiunea corespunzatoare iar un produs in rebuturi.

 

bon_predare_productie

 

Pe acelasi cod de articol al comenzii (in exemplu 8006774) se va realiza si trimiterea in consumuri, acest lucru permitand o trasabilitate exacta a produselor in firma. El este diferit pentru fiecare comanda in parte, cel care se pastreaza in nomenclatorul de articole este codul articolului, care este acelasi, indiferent de numarul de comenzi realizate.

 

Un astfel de bon de comanda ajuns la contabilitate, va fi mai usor operat, contabililul completand doar pretul si gestiunea contabila, bifand faptul ca a fost operat si salvand documentul, fara a fi necesar sa introduca toate datele pe care deja gestionarul le-a operat.

 


 

 

Dosar bonuri de predare

 

In fereastra dosar bonuri de predare se vor regasi centralizat toate bonurile de productie si va cuprinde:

  • Partea de sus cu filtru si optiuni filtru, aloca serii, centralizator pozitii si operatii contabile
  • Tabelul cu pozitiile bonurilor de predare – (nr doc, data, gestiune – ca destinatie, gestionar - nume, valoare, operat, predator – seful de sectie, CTC – cine valideaza conformitatea, dispecer – persoana care duce produsele, intocmit, observatii)
  • Explicatia pentru fiecare bon (pozitia, cont gestiune, cont productie, cod articol, denumire articol, cod intern, UM, cod bare/lot, cantitate, pret unitar, valoare, locatia, atribut 1-3, stare, observatii, lucrare, operator, data si ora operarii)
  • Partea de jos cu butoanele adauga si modifica bon – trimite inapoi la realizarea unui bon de predare, sterge, bifa pentru afisarea tuturor lunilor (setarea default este pentru luna in curs), tipareste cod bare si tipareste.

  dosar_bonuri_predare

 

Alocare serii – ele sunt generate initial in productie, in momentul in care se lanseaza o comanda noua. Butonul aloca serii va deschide o fereastra noua, care va cuprinde in partea de sus articolele predate, iar in partea de jos serii disponibile si serii alocate pe document. Daca un produs are seria alocat pe document si este si facturat, atunci acea serie nu mai poate fi schimbata.

 

Seriile vor fi unice si aplicate pe fiecare produs in parte. Pe un cod de bare/lot pot exista mai multe produse, dar fiecare va avea o serie diferita, tocmai pentru a putea fi mai bine identificat si urmarit. Aceste serii pot fi vizualizate si in dosarul comenzilor de productie, in tabelul corespunzator, generate in momentul in care lanseaza o comanda noua. (seria este alocata dupa un algoritm, de tipul an in care s-a lansat comanda, luna, contor de produs). Seriile se genereaza pentru produsele finite, sunt cele care se inscriptioneaza pe produs.

 

Ele se genereaza din dosar comenzi de productie, din tabelul corespunzator, se da click dreapta pe o pozitie, operatiune care deschide printre altele si optiunea serii produse si semifabricate. In momentul in care se genereaza seriile, ele sunt trimise la productie, unde produsele vor fi inscriptionate/etichetate doar cu seriile generate, nu cu altele, pastrandu-se chiar si la vanzare. (ajuta chiar si la partea de service, stiindu-se exact care este produsul pentru identificare).

 

Centralizatorul de pozitii – prezinta toate poziile pentru bonurile de predare, cuprinzand toate articolele care intra in componenta acestora.

 

Cuprinde tabelat: cod bare, cod articol, cod desen/cod intern, denumire, um, cantitatea, pretul unitar, valoarea, locatia stocului, nr. document, data, tipul, sectia, gestiunea contabila, obiectivul/lucrara, gestiunea, beneficiar, observatii si bifarea CTC. In mod asemanator cu centralizatoarele prezentate, pot fi selectate doar anumite caracteristici pentru printare/vizualizare.

 

centralizator_bonuri_predare

 

Butonul centralizator cu note contabile va prezenta productia realizata si predata pe luna in curs, cu notele contabile aferente acolo unde s-au operat.

 

Tipareste cod de bare – se pot selecta mai multe bonuri si apoi din tabelul aparut in noua fereastra vor fi prezentate toate produsele corespunzatoare bonurilor alese din care in ultima coloana se va opta pentru numarul de coduri de bare listate (nu neapart toate). In momentul in care se apasa butonul tipareste, se va deschide pagina propusa pentru tipar, avand toate codurile de bare dorite pentru etichetele autocolante.

 

tipareste_cod_bare

 

Bonurile de predare vor fi in final primite de departamentul contabil, doar daca au toate semnaturile corespunzatoare (viza ctc, predator, primitor).

 

De asemenea,  la afisarea tuturor lunilor, este posibila modificarea unui bon de predare.

 

Produsele predate pe baza de bon de predare vor afecta stocurile, in sensul ca acum se vor regasi in stocuri. (se poate usor verifica – trimitere la meniul stocuri/situatia stocurilor, unde comanda realizata si predata se va regasi in stoc la cautarea dupa codul comenzii)